Mechanische Ventilatiebox

 

Werking:

Mechanische ventilatie zuivert de lucht in ruimtes waar veel vocht en vervuilde lucht zich verzamelt. Dat zijn de sanitaire ruimtes, maar ook bijvoorbeeld in de keuken.

Een ventilatiemotor voert de vervuilde lucht af via de daarvoor bestemde luchtkanalen. Via een schakelaar kan je zelf de gewenste afzuigkracht regelen. 

De vervuilde lucht wordt dus naar buiten afgevoerd.

Frisse lucht komt binnen  via het raam of via speciale roosters.

 

Levensduur:

Een goede ventilatiebox gaat zeker 15 jaar mee. Op het moment dat het geluidsniveau van de mechanische ventilatie luider wordt, is dat meestal wel een indicatie dat de box aan vervanging toe is. Het ventilatiesysteem zal ook meer energie verbruiken om zijn werk te blijven doen. En bovendien wordt de vervuilde lucht niet meer adequaat afgevoerd. Dat laatste brengt ook vervelende gezondheidsrisico's met zich mee. Denk aan schimmels, astma, allergiën etc...

 

Reinigen:

De levensduur van een ventilatiebox hangt vooral af van hoe  regelmatig hij wordt gereinigd. Afhankelijk van de leefstijl van de bewoners, wordt minimaal 1x in de vijf jaar een professionele reiniging van het ventilatiesysteem aanbevolen. Bij onvoldoende onderhoud kan de werking tot wel 70 % afnemen. De afname is te merken aan het luidruchtiger worden van het ventilatiesysteem. En het hogere energieverbruik.

Echter door de ophoping van schimmels en andere ziekteverwekkers in het vervuilde ventilatiesysteem, worden de bewoners vatbaarder voor allerlei luchtweg gerelateerde aandoeningen.